Haber

Bakan Özhaseki, İstanbul ve depremden etkilenen illerdeki konut yenileme projelerini anlattı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Yerinde Dönüşüm Projesi ile ilgili olarak, kendi denetimlerinde başlayan herhangi bir kesinti veya yarım kalan iş olması durumunda TOKİ’nin devreye girerek tüm vatandaşların binalarını tamamlayacağını bildirdi.

Özhaseki, İller Bankası Sosyal Tesisleri’nde Ankara yetkilileri ile yaptığı görüşmede, deprem bölgesinin birinci öncelikleri olduğunu belirterek, Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerde 680 bin konut ve 170 bin civarında iş yeri gibi tek katlı yapının yıkıldığını, maddi hasar çok büyüktü.

“Rezerv alanlarda belediye ihaleleri ile hepsini aynı şekilde yapsanız 110 milyar dolara yakın olur.” Özhaseki, şu anda kendilerini daha çok ilgilendiren ve zorlayan konulardan birinin de süreksiz barınma alanlarında yaşayanların durumu olduğunu söyledi.

Özhaseki, “Geçici barınma alanlarında 1 milyon 903 bin kişi var. Bu vatandaşların 55 bini çadırlarda, 79 bini yurtlarda ve sosyal tesislerde kalıyor. 467 bin kişi konteynerlerde kalıyor. 1 milyon 301 bin kişi de barınma alanlarında kalıyor. kira yardımı. Dolayısıyla bizim ilk işimiz bu insanları evlerine götürmek. Evlerinde huzur içinde yaşayabileceklerini düşünüyorum.” dedi.

“İstanbul dünyanın en riskli 10 metropolünden biri”

Özhaseki, önem verdikleri ve dikkatlerini yönelttikleri ikinci konunun İstanbul olduğuna işaret ederek, “İstanbul bir anlamda Türkiye demektir. Orada çıkacak bir sıkıntı kolay kolay aşılamaz. O yüzden tüm dikkatimiz, tüm çabamız, enerjimiz İstanbul’dadır.” tüm dikkatimizi, tüm çabamızı ve enerjimizi olası bir depreme yakalanmadan hazırlıklara harcamak ve İstanbul’u gece gündüz depreme hazırlamak. İstanbul dünyanın en riskli 10 metropolünden biridir. Bunu kimse unutmasın.” terimini kullandı.

Özhaseki, İstanbul’da 39 ilçede kentsel dönüşüm yapıldığını ve 2012’de çıkan Kentsel Dönüşüm Kanunu’nun ardından 800 bine yakın yapının yenilendiğini kaydetti. Özhaseki, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İstanbul’u kısaca özetlemek gerekirse 5.8 milyon civarında bağımsız bölüm var. 1.5 milyonu riskli görünüyor. Ancak 600 bin konut ilk etapta çok daha riskli ve yıkılmış bir yapı gibi görünüyor. 600 bin bağımsızı dönüştürmek mecburiyetimiz var. Önce konutlar, ardından ikinci sırada riskli görünen 1.5 milyon bina.”

“Deprem siyaset üstüdür”

Yarımız Kampanyası’nda İstanbul’da 1 milyon 20 bin bağımsız bölüm için başvuru olduğunu belirten Özhaseki, konut sakinlerinin bir araya gelip yüzde 100 anlaştıkları dairelerden başlayacaklarını ve bir sıra izleyeceklerini söyledi. yüksek riskli binaları yıkacakları yer. Özhaseki şöyle devam etti:

“Kaybedecek bir saniyemiz bile yok. Deprem siyaset üstü bir durum, politize edilecek bir durum değil. Geçenlerde Ekrem Bey geldi kendisiyle görüştük. Bölgeden arkadaşlarımızla da görüştük. ilçe belediye başkanı AK Partili arkadaşlarımızla da görüştük prensipte anlaştık haftaya çalışmalara başlarız belki istanbula özel bir birim kurarak bir an önce kentsel dönüşüm hakkında ne düşündüğümüzü biliriz. çok ciddi yasalar çıkararak İstanbul’u bir an önce şoka hazırlamak.”

“1000 yıllık Anadolu uygarlığının karşılaştığı en büyük felaket”

Özhaseki, 6 Şubat depreminin “yüzyılın felaketi” olarak nitelendirilse de 1000 yıllık Anadolu medeniyetinin karşılaştığı en büyük felaket olduğunu düşündüğünü belirtti.

Depremden etkilenen 11 ilin olduğunu ve çevredeki 7 ilin de önemli ölçüde etkilendiğini belirten Özhaseki, depremden etkilenenlerin sayısının 14 milyona ulaştığını, 850 bin konut ve iş yerinin bağımsız birim olarak yıkıldığını, yaklaşık 51 bin kişinin depremden etkilendiğini söyledi. hayatlarını kaybettiler.

Özhaseki, sıkıntılı bir dönem olduğunu ve bu felaketi atlatmanın kolay olmadığını belirterek, şunları kaydetti:

“2, 3 ve 5 katlı 320 bin bina yıkıldı. Toplam 850 bin. Müstakil olarak bakıldığında bina olarak 320 bin. Bu depremi önceden bilseydiniz, Her binanın başına bir gün önceden 10 kişi koysak, 3 milyon 200 bin kişiyi orada tutmanız gerekir, 10 kişinin o koca binayla alakası yok, belki her biri için 10 iş makinesi lazım.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın depremin ilk dakikalarından itibaren çalıştığını kaydeden Özhaseki, parti, bakanlar ve devletin tüm kurumlarının canla başla çalıştığını söyledi.

Özhaseki, depremin ardından bakanlık olarak sert temeller üzerine uydu kentlerin kurulabileceği rezerv alanları belirlemeye başladıklarını hatırlatarak, küçük artçı sarsıntılardan etkilenmeyecek şekilde inşaat çalışmalarının hızla devam ettiğini söyledi.

“Şu ana kadar 179 bin konutun ihalesi yapıldı, yüzde 90’ı başladı. Çoğunu bu yıl sonuna kadar teslim edeceğiz. Cumhurbaşkanımız bu sayının 319 bine çıkarılmasını istedi. Bunun için arkadaşlarımız bu konuda da hızlı çalışıyor ve başladıkları günden itibaren bir yılda 319 bin konutu teslim edeceğiz.

“Rezerv yok”

Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Malatya’da vatandaşlar, sivil toplum kuruluşları ve partililerle bir araya gelerek bölge için istişare yaptıklarını belirten Özhaseki, vatandaşların memleketlerinde kalma talebi üzerine Yerinde Dönüşüm Projesi’ni hayata geçirdiklerini söyledi. .

“Vatandaş yerinde dönüşüm istiyor ama bir yandan da rezerv alan eksikliği var. Büyük alanlar yapabileceğiniz, yeni şehirler kurabileceğiniz alanlarınız yok. Hatay’da bile yerini kaybetmiş topraklara girmek zorunda kaldık. orman kalitesi.” Anadolu’da 100 metrekarelik bir evin maliyetinin 1 milyon lira, metrekaresinin 10 bin lira olduğunu söyleyen Özhaseki, bakanlığın 100 metrekarelik konutun yarısını hibe, yarısının da kredi olarak verildiğini söyledi.

“İnşaat sürecinde tüm kredilerin ödemesi 2 yıl ödemesiz, ardından sıfır faizle 10 yıl. Vatandaşa verdiğimiz 1 milyon liranın tamamı hibe gibi. Yıkılan ev 2000’den fazla ise 150 metrekare, kredi tutarını 800 bine çıkarıyoruz. Dükkanlar içinde ayrı bir sistem var. İnternette yayınlıyoruz.” Sözlerini kullanan Özhaseki, bu projenin şehirler için çok faydalı olduğuna işaret ederek, yerinde dönüşümle şehirlerde ekonominin canlanacağını söyledi.

“Yerinde dönüşüm, yerel mimarları ve mühendisleri harekete geçiriyor”

Özhaseki, rezerv alanlarında yapılan 3 bin 5 bin konutluk yerler için bu işi üstlenecek firmaların çoğunlukla fabrikalarla anlaştığını bunun şehre bir faydası olmadığını belirtti. söz konusu.

Şehirlerin yapımında 4 kırmızı çizgi olduğunu vurgulayan Özhaseki, “fay hattı”, “sel yatağı” ve “sıvılaşma” olan bölgelerde yapılaşma yasakları olduğunu, üretimde “sıfır tolerans” göstereceklerini söyledi. Binaların aşaması ve sıkı kontrol yürütmek.

Yerinde Dönüşüm Ofislerinin 22 lokasyonda hizmet verdiğini belirten Özhaseki, imar planı uyuşmazlıklarının da bu ofislerde çözüme kavuşturulacağını açıkladı. Özhaseki sözlerini şöyle sürdürdü:

“‘Mimarlık, Mühendislik ofisleri ben masrafını yapamam’ diyenler varsa TOKİ’den 15 kadar proje hazırladık. Bizim mimarlık, mühendislik hizmetlerimiz hepsini biz hazırladık. Bu projeler yapabilecek” SA TOKİ devreye girecek ve tüm vatandaşlar TOKİ’ye ait binaları tamamlayacak.”

“Saatte 1000 kişi başvuruyor”

Özhaseki, Yerinde Dönüşüm Projesi başvurularını Pazartesi günü saat 14.00-15.00’de açtıklarını, aradan 38-40 saat geçtiğini bildirdi.

“Yerinde Dönüşüm Projesi’ne bugüne kadar başvuran vatandaş sayısı 36 bin 825. Yani saatte 1000’e yakın kişi başvuruyor. Demek ki doğru yoldayız, gerçek işler yapıyoruz. bu yüzden vatandaşlar hızlı başvuru yapıyor.Bu başvurulardan kaç tane olacak önümüzdeki günlerde göreceğiz.Bu başvuruların sayısı olacak.Önümüzdeki günlerde kaç başvuru olacağını göreceğiz.Sonrasında gözden geçireceğiz. Aynı zamanda tip sözleşmelerinin hazırlanması ve kontrolünde her aşamada kendilerine yardımcı olacağız.”

dortdivan-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu